Amsterdam

Amsterdam plaatsnaambord

Mag ik op straat optreden?

U hebt als straatartiest of straatmuzikant geen vergunning nodig als u zich aan deze voorwaarden houdt:

 • U mag met maximaal 6 personen tegelijkertijd optreden.
 • Optreden met een draaiorgel, versterker of slaginstrumenten (bijvoorbeeld trommels) mag niet.
 • U mag optreden tussen 09.00 uur en 23.00 uur.
 • U mag maximaal een half uur optreden op één plek. Daarna moet u minimaal 100 meter opschuiven.
 • Er zijn plaatsen waar het verboden is om als straatartiest op te treden. De gemeente heeft plaatsen en tijden aangewezen waarop u met een vergunning mag optreden.
 • In een aantal straten in stadsdeel Centrum mag u niet optreden. Op de kaart kunt u zien om welke straten het gaat.

Vergunning aanvragen – alleen in Centrum

Wilt u als straatartiest in Centrum optreden, maar voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Vul dan het online aanvraagformulier in:

 • U mag nooit optreden met een versterker, slaginstrumenten (trommels) of een draaiorgel. Dat mag ook niet als u een vergunning hebt.
 • U kunt alleen een vergunning aanvragen in stadsdeel Centrum. In de andere stadsdelen kunt u geen vergunning aanvragen.

Klik hier om Vergunning straatartiest Centrum aanvragen

Kosten

U betaalt € 206,45 voor de behandeling van uw aanvraag (April 2022). U moet dit bedrag (de zogeheten leges) ook betalen als u de vergunning niet krijgt.

Hoe lang duurt het?

De gemeente heeft maximaal acht weken nodig om te beslissen over uw aanvraag.
U krijgt dan een brief met ofwel de vergunning, ofwel de reden van afwijzing.

Bezwaar

Als uw aanvraag wordt afgewezen, staat in de afwijzing of u bezwaar kunt maken en hoe.

Geldigheid

De vergunning is geldig tot en met 31 december van het jaar waarin u de aanvraag doet.

Voorbeelden van straatartiesten:

 • jongleurs
 • goochelaars
 • muziek- en zanggroepen
 • theatergroepen
 • levende standbeelden

Amsterdam stadswapenVoorwaarden
U hebt de Nederlandse of een EU-nationaliteit of een geldige
verblijfsvergunning.

Parkeren

Hier vind u samengestelde lijst met parkeerlocaties die zich alle erg dicht bij verschillende culturele en commerciële attracties bevinden. Vanaf iedere parkeerplek is het mogelijk te voet verder te gaan. Uiteraard zit er een verschil in de loopafstanden. Zie https://parkerenamsterdamcentrum.nl/

28 gedachten over “Amsterdam”

 1. Waar is den tijd dat ze zeiden : Speelman, breng maar je muziek! Maar ook in de verhalen van Asterix werd de bard af en toe eens vastgebonden aan een boom! Ik ben het ermee eens dat ze tegenwoordig op straat aan hun mobiele telefoon vasthangen, er zou een olifant voor hen mogen staan en ze zouden ertegen lopen. Sommigen zijn zo bedreven hierin, dat ze met een step kunnen rijden met 1 hand en de telefoon in de andere hand en zelfs met die andere hand kunnen ze tegelijkertijd die berichten nog scrollen en wie weet met wat oefening misschien met hun duim de berichten intypen, en terzelfdertijd ook nog muziek beluisteren op hun koptelefoon – totale coordinatie- ze zouden eigenlijk moeten optreden in het circus rondjes rijden. Die koptelefoons die tegenwoordig in zijn hebben meer iets weg van oorverwarmers. Eigenlijk zouden ze een aanvraag moeten indienen om hun skills te bevestigen. Akkoord dat een gitaar, mandoline e.d. stiller en introverter instrument zijn. De Irish wistles die ik heb, zijn meestal afgeplakt om het geluid te dempen. Het is maar op zeldzame plaatsen dat je dit zonder demping kan bespelen en meestal kies ik hiervoor een plek die uitziet over water. Frankfurt, Düsseldorf, Krakow zijn enkele plaatsen geweest waar het meeviel. En natuurlijk is Ierland met zijn folktraditie ook geschikt.

  Beantwoorden
 2. Woon zelf op het Damrak naast de Dam. Dan kies je in principe voor de herrie en de bruisende kolkende mensenmassa die hier elke dag langssjokt. Ik ben zelf gitarist en een voorstander van straatmuziek. Het hoort bij deze stad en de vrijheid van geest waar we zo trots op zijn in Amsterdam.

  Maar! Persoonlijk vind ik dat blaasinstrumenten in dezelfde categorie als versterkte en slaginstrumenten horen. Een trompet of sax komt letterlijk overal bovenuit. Daar zijn ze namelijk voor ontworpen. Ik heb dubbele ramen en een goede isolatie en alsnog gaat die sax overal dwars doorheen. Een uurtje is niet erg maar de hele dag…

  Over smaak valt soms te twisten. Ik heb het over de kale saxfoonmeneer met die zonnebril.

  Er speelt een man op de Dam die letterlijk alleen maar “the Godfather”, Careless Whisper of toonladders op zijn saxofoon speelt. That’s it. 2 1/2 nummers. Trouwens ook nog eens beroerd ook. En luid. Tijdens het 12uurs luchtalarm komt ie er alsnog bovenuit. Wij gitaristen rammen ook niet de hele tijd op onze instrumenten?

  Deze “artiest” speelt elke dag van ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Al jaren lang op dezelfde plek hetzelfde riedeltje. Tijdens het typen van deze post is Careless Whisper al 2 keer voorbijgekomen. Respect voor zijn doorzettingsvermogen.

  Ik loop er dagelijks langs maar nooit staan er mensen eromheen zoals bij de anderen. Een “tough crowd” zou je denken maar dat ligt zeker niet aan het publiek. Tot overmaat van ramp spelen er soms ook nog eens twee door elkaar heen. Dat zelfs de meeuwen en duiven wegvluchten en tegen het paleis aan knallen.

  Beste man: Als je dit leest: stop er aub een sok in of een emmer haring. Of nog beter: Moskou is ook leuk deze tijd van het jaar. Plek zat op het Rode plein. Misschien wordt je spel daar wel gewaardeerd?

  Ik heb een voorstel: In ruil voor je saxofoon geef ik je zelfs gratis gitaarlessen. Wat dacht je van je favoriete nummer: Careless Whisper? Voor je eigen bestwil doe ik wel een knoop in die saxofoon. Deal?

  Groetjes de overbuurman.

  Beantwoorden
 3. Mijn,naam,is,Babyface,en,heb op,het,station-zuid,Amsterdam.opgetreden,als,straatmuzikant,en,binnen,een,kwartier,werd.weggestuurd,door,een,paar,mensen,die,waren,aangekleed,in uniform,van brutaliteit-NS,terwijl.iedereen.die.langs.liepen.genoot, van,mijn.muziek ,ik,zei,tegen,hen.dat,ze,mij.moeten,zien,als,een,voorbeeld,voor,de,jongeren.en,ik.speelde.mijn,gitaar,waar,ik,niemand,maar,ook,niemand,in,de,weg,stond,want,daar,is,er,een,hele,brede,en.lange,gangpad,maar,zij,bleven,maar,zeggen dat,ik,daar,niet,mocht,spelen.en,ik,denk.bij.mezelf.hoe,kunnen,de,jongeren,een,goede,pad,volgen,als,zij,geen,kansen,krijgen,van,de,maatschappij?,ik,vind,dat,de,geuniformden,mensen,moeten.leren,leven,en,geef,een,ander,een,leven,en.als.U.die.dit.leest.een,verandering,hier,in.kan.brengen,stel,ik,het.zeer.op.prijs

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Babyface!
   Mijn naam is Sophie van den Berg ik studeer journalistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben bezig met een project waarvoor ik heel graag een fotoserie wil maken over straatmuzikanten in Amsterdam. Bent u nog steeds te vinden in de straten van Amsterdam en staat u open voor een kleine fotoreportage? Ik hoop zo snel mogelijk van u te horen! 🙂
   Met vriendelijke groet,

   Sophie van den Berg
   mailadres: Sophie.vand.berg@gmail.com

   Beantwoorden
 4. Artiesten mogen niet wegens afstand, maar toen met die BLM trad de burgemeester en politie en handhaving niet op
  En jullie vinden dit nu prima

  Beantwoorden
 5. Elke maandag en zaterdag toetert men de hele dag op de brug. Dit hoor je van de Willemstraat tot de binnen Brouwersstraat. Dat dit zomaar mag. Blaasinstrumenten moeten verboden worden.

  Beantwoorden
  • Ja, jonge, maar dit hoort eenmaal bij Amsterdam en als je al die getoeterd niet wil horen?
   Dan woon jij op de verkeerde plek.

   Groetjes , J . Vredeberg

   Beantwoorden
 6. Hallo!

  Ik ben woonachtig in Zweden en reis naar NL om op 25/1 mijn vriend ten huwelijk te vragen. Voordat het zover is die dag moet hij eea aan locaties vinden in A’dam aan de hand van coördinaten. Op elke nieuwe locatie krijgt hij een brief. Ik had het fijn gevonden om het voor elkaar te krijgen een straatmuzikant op de locaties te krijgen waar hij staat en een voor hem herkenbaar nummer wil spelen. Het duurt maar een paar minuten per
  Locatie. Uiteraard tegen een vergoeding. Ik wil zijn dag zo speciaal mogelijk maken.
  Iemand die mij hierbij kan en wil helpen??

  Beantwoorden
 7. Hi Allemaal,

  Voor een tvformat ben ik op zoek naar dakloze straatmuzikanten. Hebben mensen een idee of dit nog veel voorkomt en waar ze te vinden zijn?

  Groet,
  Merel

  Beantwoorden
  • Ik ben ‘dakloos’ en eigenlijk opgegroeid als straatmuzikant. Ik ben zeer boos over dat ze de regels hebben veranderd en speelde versterkt vroeger wat aardig verdiende, nog nooit een klacht ontvangen. Ik vind het waardeloos dat wij als crimineel worden weggezet en zou graag mijn verhaal doen(, indien er een vergoeding tegenover staat ben ik nog meer welwillend om mee te helpen en mijn verhaal te doen.) Dakloos staat tussen haakjes, omdat ik bij mijn ouders ben gaan wonen weer, maar in werkelijkheid voelt dat des te triester, omdat ik vroeger veel meer verdiende dan minimum loon en met akoustisch nooit dat geld zou kunnen verdienen, daarnaast zijn me handen niet sterk genoeg om lang akoestisch te spelen en kost een echt goede akoestische gitaar zo duizenden euro’s.

   Beantwoorden
 8. Overlast door straatmuzikanten in Amsterdam is zoiets onvoorstelbaars. Met name Amsterdam voert al jaren een strijd tegen straatmuzikanten. Niet dat ik zoveel op straat heb gespeeld maar de keren dat ik het eens deed ben ik n keer met serieus geweld bedreigd, 2 keer door de politie gewaarschuwd op somme van hoge boete en n keer na 10 minuten spelen op n plek op zeer onvriendelijke wijze gesommeerd weg te gaan door 2 Roemenen die vonden dat ik in hun territorium zat. De laatste keer ben ik bij het rijksmuseum gaan staan tussen de honderden meters lange rijen wachtenden rondom het museum, vonden mensen leuk maar ook daar werd ik grof weggestuurd .Al met al heb ik het dus 5 keer geprobeerd met deze resultaten en ik ben echt geen slechte (straat) muzikant. Ik denk dat de regels hier zeker een rol in spelen. Toch n keer met plezier gespeeld op n zomerse dag in het Vondelpark en mensen genoten van de zon …..en van mijn liedjes. 🙂 Amsterdam is maar een kneuterdorp wat dit soort dingen aangaat , mijn god wat n gezeur. Waar gaat t om , uh kwaliteit , ja zou mooi zijn en soms krijg je die maar als je het helemaal verbied dan is er niets meer. Je kan toch niet verwachten dat iedereen even goed is . Er zijn er bij die er echt van moeten eten .We heten niet allemaal “Passenger ” die toevallig is begonnen op de straat en ook veelvuldig in Amsterdam heeft gestaan vertelde hij toen ik vorig jaar met m’n dochter naar het Vondelparkconcert van hem was gegaan , hartstikke goed trouwens. Woukffkwijt al ben ik geen straatmuzikant ,maar zou ik best meer willen doen als het klimaat niet zo verziekt was door regelgeving……Ik hoop dat iets moois is voortgekomen uit de meeting

  Beantwoorden
 9. De regels in Amsterdam zijn helaas behoorlijk aangescherpt. Amsterdam en dan vooral de Red Light District was ooit mijn favoriete plek om spontane feestjes te laten ontstaan op straat met toeristen die mee willen zingen op Stir It Up en Don’t Worry Be Happy. Tegenwoordig word je al weggestuurd door een motoragent voordat je spullen zijn uitgepakt. Op slechts enkele locaties is het toegestaan om zonder vergunning te spelen maar dat zijn helaas erg slechte pitches (lees: het verdient geen reet). Heel jammer voor zo’n sfeervolle én toeristische stad waarin alles lijkt te mogen. Voor mij een no-go geworden.

  Beantwoorden
 10. 100 % eens met Jense! wat een totale waanzin in dit land, dat mensen vooral winkeliers gaan klagen ( ! ) omdat ze muziek horen! ik Het nummer 1 woord in nederland is ‘overlast ‘. maar dan geen last van dingen die ECHT gevaarlijk of schadelijk zijn. nee, alleen van muziek, vogeltjes, hondjes enz.Grappig hoor, de meesten rennen hier als zombies rond , non stop turend naar dat mobieltje, non stop koptelefoon op, fietsend in de gassen van teveel auto’s, altijd herrie van overvliegende vliegtuigen, op elke hoek en elke handeling kun je een boete krijgen, er zijn meer wetjes van mensen, enz maar gaan pas klagen als er niks te klagen valt. een stad zonder spontane creativiteitsuitingen is een dooie stad,en dat wordt Nederland nu steeds sneller. ook Amsterdam als ze zo doorgaan. ps: Waar ik ‘last ‘van heb is die idioten die al rijdend op scooter en fietsend op hun gsm zitten te spelen en dan gaan schelden als ze tegen je aanknallen. ik zeg: geef hen een dikke boete!

  Beantwoorden
 11. Zojuist een lange discussie gevoerd met een manager van het Anne Frank-huis. Ik stond daar te spelen voor de lange rij bezoekers. Na stipt een half uur komt er een beveiliger naar me toe om te zeggen dat ik weg moet. Ik ga (volgens de regel in Amsterdam) 100 meter verderop spelen, maar vervolgens komt deze manager naar me toe.

  Hij vraagt me te vertrekken. Ik leg hem uit waarom ik hier sta, dat ik ook nog eens volgens de regels speel en dat in dit geval veel meer mensen plezier van de muziek hebben en geraakt worden, dat dat er overlast is. De overlast is volgens mij zeer beperkt doordat ik geen versterking gebruik en ik geen nummers herhaal (accordeon en zang).

  Maar echt verbolgen werd ik in de discussie met de manager van het Anne Frank-huis toen hij me zei dat ze “geen kermis” voor hun deur willen uit respect voor de holocaust. Wat?! Echt?! Anne Frank is vermoord dankzij een hele reeks van mensen die ‘gewoon regels en wetten volgden’. Het museum zou blij en trots moeten zijn op de vrijheid van de mensen in de stad, voor hun deur. Binnen het huis een zekere stilte, daar kan ik het wel mee eens zijn, maar buiten moet toch juist de vrijheid stralen? En hun bezoekers (zie het geld in mijn hoed) kunnen het ook nog eens erg waarderen dat hun wachttijd wordt verlicht met muziek.

  Dus als je al iets wil doen uit respect voor slachtoffers van de holocaust, dan roep ik alle bewakers en bewoners en managers en agenten op om na te denken bij elke regel, en slechts te handhaven als je er de wereld niet duidelijk slechter door maakt.

  Ik ben heel benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.

  Beantwoorden
  • Beste Jense,

   mijn naam is Lien, ik ben student media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Met een groepje studenten maken wij een televisieprogramma over straatmuzikanten in Amsterdam. We willen een breed beeld schetsen en iedereen het woord geven: van beleidsmakers, winkeliers, toeristen tot de muzikanten zelf. Uw reactie hier is super interessant en ik vroeg me af of het mogelijk was u te benaderen? Alvast bedankt !

   Beantwoorden
   • Hoi Lien,

    Via een enorme omweg zag ik een berichtje van jou op straatartiesten.nl dat je voor jouw studie Media & Cultuur op zoek bent naar straatartiesten voor een nieuwe productie.

    Ik ben voor het tijdschrift Ons Amsterdam, al een tijdje bezig met een artikel over de geschiedenis van de straatmuzikant in Amsterdam en de manier waarop deze helaas steeds meer uit het straatbeeld lijkt te verdwijnen.

    Ik ben erg benieuwd of we elkaar misschien kunnen helpen aan wat contacten / informatie?

    Mijn deadline zit er al aan te komen, dus ik hoop dat dit berichtje jou bereikt!

    Vriendelijke groet,
    Suzanne

    Beantwoorden
 12. Ik weet niet. Iets zegt me dat als krakers en nu ook muziek worden verbannen we nu echt op weg zijn Dubai aan de Amstel te worden…tijd voor een politieke revolutie en om deze pipo’s uit het gemeentebestuur te kegelen. Wie dienen ze eigenlijk? Hotelmagnaten en hun cash cows?

  Beantwoorden
 13. Helaas De Hr Boudewijn Oranje vind ons een stelletje zeurkousen in het centrum , echter lijkt mij dit toch een gotspe …. Stel je voor ; Yo Yo Ma wil een klein stukje spelen op straat ter reclame voor een concert ,de opnames worden gestaakt door een stelletje handhavers … Ik ben bang dat de Hr Oranje dan ineens boter op z’n hoofd heeft … Wat denkt U ?

  Beantwoorden
 14. vandaag gemeente Amsterdam een belletje gegeven voor extra informatie. Kennelijk mag er geen gebruik meer gemaakt worden van geluid versterkers, ook niet met vergunning.
  Helaas, ik had graag met mijn band op straat willen optreden, mijn zangeres heeft een zeer delicate stem waarbij een versterker echt nodig is.

  Ik zie graag wat meer variatie in Amsterdam, niet alleen draaiorgels en levende standbeelden. Artistiek worden wij steeds meer beperkt.

  Beantwoorden
 15. de regel in Amsterdam dat je om het halve uur moet verplaatsen,is voor iemand die een akt als levend beeld uitvoerd de doodsteek!
  Je kan niet anders dan “burgerlijk ongehoorzaam zijn!”
  Die die regeling hebben gemaakt hebben totaal geen idee over de verschillende behoeftes van staraatartiesten!
  Bah!!!!!!En het roept speciaal in het stadsdeel zuid Gestapo achtige politie optreden op!Shame on you…….Big City!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.