Ze zijn op bijna iedere straathoek in de grote steden te vinden: straatartiesten. Van uitgerangeerde professionals tot zwervers en jonge talentjes: ze proberen allemaal op straat wat geld te verdienen met hun spel. Het lijkt een lucratieve inkomstenbron. Kan iedere amateur met een oude gitaar op zolder op deze manier leuk bijverdienen? De wereld van de straatartiesten blijkt te bestaan uit individualistische creatievelingen, die ieder voor zich hun brood proberen te verdienen. Gelukkig zijn er ook veel echte talenten die mogelijk ontdekt worden en zelfs prijzen winnen op de vele festivals in Nederland.
Een inkomen verdienen als straatartiest? Alles wat je moet weten vind je hier!
Als artiest op straat optreden is een geweldige manier om jouw creativiteit en passie voor muziek te uiten! Jij als gemotiveerde muzikant en entertainer wilt je droom najagen en ervaring opdoen om aan het publiek te laten zien wat je in huis hebt. Maar hoe wordt je een succesvol straatmuzikant en hoe ga je een respectabel inkomen verdienen als straatartiest? Het geld ligt eigenlijk gewoon op je te wachten en alles wat je nodig hebt om dat geld te mogen verdienen is een succesvol straatoptreden geven! Een succesvol optreden bereik je door een mooi podium te creëren (dit hoeft niet letterlijk een podium te zijn, maar eerder een mooi plekje die je afbakent als jouw of jullie optreed zone) en genoeg bewondering en een goede indruk bij het publiek op te halen waardoor zij bewondering en geld over zullen hebben voor jou of jullie optreden. Want je hoeft natuurlijk niet altijd alleen op te treden als je dat niet wilt. Je kunt het natuurlijk alleen doen als je dat het liefste hebt, maar je kunt er ook een gezellig groepsoptreden van maken.
Een inkomen verdienen als straatartiest
Jij wilt graag een inkomen verdienen als straatartiest, maar hoe hark je dat geld binnen? Zorg ervoor dat je muziek en optreden het waard is om beluistert en bekeken te worden. Maak er echt een mini optreden van, iedere keer weer! Probeer je muziek op een unieke manier te uiten en laat je publiek mee genieten van de emotionele waardes van de woorden. Zorg ervoor dat je de muziek die je speelt en/ of zingt mooi overkomen. Niets is namelijk zo saai als wanneer muziek geen inhoud heeft. Mensen houden van muziek met inhoud! Of het nu om een emotioneel nummer gaat of een vrolijk nummer, zorg ervoor dat de emoties overkomen op je publiek! Zorg er daarnaast voor dat je genoeg materiaal hebt om minstens een uur te vullen met jouw muziek. Het is namelijk niet fijn wanneer je ergens iets aan het eten of drinken bent en de straatartiest steeds dezelfde nummers blijft herhalen. Dit zal ervoor zorgen dat mensen geïrriteerd raken en weg zullen gaan en laat dat ze je wat geld zullen geven! Zorg dus minstens voor een uur materiaal en het liefst nog meer. Laat het optreden maar beginnen!
Act op maat van je publiek
Heb je veel oudere mensen in je publiek, kies dan voor wat meer liedjes uit oudere tijden. Dit zal je publiek zeker waarderen. Dit geldt ook voor een wat jonger publiek, speel dan wat meer liedjes van deze tijd. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een publiek hebt van verschillende leeftijden. Creëer dan een repertoire van diverse nummers door elkaar vanuit verschillende stijlen en tijden. Ook is het heel goed om aan verzoeknummers te doen. Zo kom je te weten wat het publiek leuk vindt om te horen. Misschien hou je zelf heel erg van popmuziek, maar kan het zijn dat je publiek meer vraagt om jazz of een ander genre. Blijf ook altijd je publiek scannen om te bepalen welke leeftijden het publiek heeft en baseer daar ook repertoire op. Zorg dan ook dat je altijd verschillende repertoires klaar hebt staan en een breed en uitgebreid muzieknummers kent zodat je altijd kan switchen van muzieksoort en tijd en aan de eventuele verzoekjes kan voldoen.
Negeer negativiteit
Er zullen soms mensen in het publiek aanwezig zijn die negatief zijn, je optreden en muziek onderuit willen halen en je uitlachen of boe gaan roepen. Dit is natuurlijk erg kinderachtig en zegt overigens meer over de persoon die deze streken uithaalt dan dat het iets zegt over jouw optreden of muzikale talent. Negeer daarom deze mensen altijd! Vermaak het grote publiek, want je zal het als muzikant vaker mee gaan maken dat er aandachttrekkers en provocateurs in het publiek ronddwalen. Sommige gaan er zelfs expres bij zitten of staan enkel en alleen om jou optreden te verpesten. Dit zal overigens ook niet gewaardeerd worden door het overig publiek dus ga hier zelf ook zeker niet op in. Focus je gewoon lekker op je fijne publiek en het muziek maken!
Steeds blijven ontwikkelen
Probeer na ieder optreden, iedere dag of iedere week te bekijken wat je kunt verbeteren aan je muzikale optredens. Kijk of je nog iets kunt verbeteren in de manier hoe je je instrument bespeeld of hoe dat je zingt. Blijf altijd ontwikkelen en je repertoire uitbreiden om gegarandeerd succes te bereiken en te behouden als gerespecteerd straatartiest. Bekijk je optredens nog eens in je hoofd en noteer de ideeën die je hebt om je optreden nóg beter te maken. Observeer de reacties van je publiek. Wanneer je je publiek nauwkeurig bekijkt zal je een goed idee krijgen van wat de mensen van je optredens vinden. Dit is een erg belangrijk onderdeel van je succes als straatartiest. Waren er verzoeknummers? Hoeveel heb je verdient vandaag of deze week? Door in een schriftje op te schrijven hoeveel je iedere dag hebt verdient en waar en wanneer het grotere publiek verschijnt kan je je vorderingen bijhouden en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw optredens horen en zien. Zo kan je een goed beeld krijgen van wat je kan verbeteren. Door je vaardigheden steeds weer aan te scherpen en te verbeteren zal je niet alleen een groter publiek krijgen en kunnen bereiken met je passie, maar ook meer gaan verdienen!
Leer over de wetgeving van straatoptredens
Door je goed in te lezen over de wetgeving van iedere omgeving, stad en plaats voorkom je een hoop gedoe als (opkomend) straatartiest. Sommige omgevingen zijn er namelijk niet zo van gecharmeerd om op de hoek van een straat of bij een restaurant een straatartiest te horen spelen. Sommigen zien het als onschuldig vermaak op straat en een kunst, terwijl andere het eerder beschouwen als overlast of zelfs als veredeld bedelen. Soms is het nodig om een vergunning aan te vragen om zo onbezorgd voor je geld te mogen optreden op straat. Let er ook op dat sommige delen van dezelfde stad andere regels heeft dan een ander deel. Lees je dus goed in over het deel van de stad of omgeving waar jij wilt gaan optreden en vraag ook naar meningen van lokale restauranthouders en dergelijke om misverstanden te voorkomen. Heb je je goed ingelezen over de plek en omgeving, maar vraagt een stadswacht of eigenaar van een locatie of je wilt verstrekken, ga dan niet in discussie en vertrek. Het is altijd beter om in dergelijke gevallen geen problemen te maken of veroorzaken want het laatste wat je wil is straatartiesten een slechte naam geven.
Je optredens winstgevend(er) maken
Om je optredens een mooi winstgevend karakter te geven is het het allerbelangrijkste om een plek op te zoeken om op te treden waar veel voetgangers komen. Het gaat hier dan om de plekken waar veel mensen komen en gaan en veel mensen te vinden zijn gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan een drukbezocht plein waar veel restaurants en winkels zijn, een druk metrostation of een openlucht-winkelcentrum. Daarnaast is het belangrijk om je optredens te plannen op de drukste momenten van de dag. Doordat er op deze tijden veel publiek te vinden is die je muziek zullen waarderen zal je ook een mooi inkomen gaan verdienen per dag. Maak ook een eenvoudige, maar opvallende set om zo voldoende aandacht van je publiek te trekken en een professionele uitstraling aan je act te geven. Door een zogenaamde fooienpot, instrumentenkoffer of hoed neer te zetten herkent je publiek direct dat deze is bedoeld om een inkomen mee te verdienen. Zorg er ook voor dat je deze “pot” steeds leegt, maar niet helemaal leeg maakt. Het is het allerbeste als er ietwat geld in de pot aanwezig is om mensen ervan te overtuigen dat je muziek goed is, maar ook weer niet teveel want dan denken mensen al snel ‘oh hij of zij heeft al genoeg verdient vandaag’. Het klinkt je misschien heel raar in de oren, maar dit is wel vaak hoe het grote publiek denkt. Geef bovendien ook een zelfverzekerde indruk en een zorg ervoor dat je een professionele en verzorgde uitstraling hebt. Niemand zit te wachten op een straatartiest die eruit ziet als een zwerver of iemand die niet lijkt te weten waar hij of zij mee bezig is. Geef je publiek dus een goede indruk! Pauzeer ook na een tijdje een optreden te hebben uitgevoerd om even iets te drinken en eventueel te socialiseren met je publiek. Misschien hebben ze wel vragen of verzoekjes? Neem deze vragen en verzoekjes dan ook serieus en neem de tijd voor je publiek als je een succesvol straatmuzikant wilt worden! Maak tot slot een leuk optreden van iedere act. Zorg voor interactie met je publiek door ze bijvoorbeeld even te laten meezingen met het nummer als dit een bekende is of moedig ze aan om mee te klappen. Wees overigens wel voorzichtig met je publiek, breng ze niet in verlegenheid en probeer geen gevoelens te kwetsen. Wanneer je je publiek mee neemt in je optreden kan het publiek zich meer betrokken voelen en onderdeel van iets heel gezelligs en moois en dat is precies wat je wilt bereiken!
Toon dankbaarheid en blijf altijd stevig op de grond staan
Niets is zo vervelend als een arrogant type op de hoek van de straat of het plein die het wel even gemaakt denkt te hebben. Met arrogantie en naast je schoenen gaan lopen gaat je dan ook niets opleveren dan slechte reacties! Als je deze instelling hebt kunt je het beste meteen stoppen met het beroep als straatartiest. Een straatartiest is het meest charmant wanneer hij of zij de betrokkenheid voelt met zijn of haar publiek, dankbaar is en de mensen die iets geven ook persoonlijk en oprecht bedanken door een oprecht knikje of glimlach te geven tijdens je act. Wanneer de mensen zich gewaardeerd voelen door hun gift zullen ze in de toekomst waarschijnlijk geld blijven geven en misschien wel meer gaan geven. Besteed hier genoeg aandacht aan om vriendelijk en dankbaar te zijn. Altijd. De mensen in je publiek zijn immers de personen die jou je inkomen geven en ervoor zorgen dat jij als straatartiest door kunt blijven gaan! Zorg voor een mooie muzikale show en mooie muziek en ik weet zeker dat ook jij succesvol kan worden als straatartiest!
https://onlinemuziekacademie.nl/een-inkomen-verdienen-als-straatartiest-alles-wat-je-moet-weten-vind-je-hier/
Straatmuzikanten verdienen meer als ze op zondag spelen.
Al honderden jaren verdienen straatmuzikanten hun geld met optredens op openbare plekken waar veel publiek voorbijkomt. Voor het eerst is nu op grote schaal onderzocht welke factoren bepalend zijn bij het geefgedrag van de toehoorders. Een veldstudie onder 80.471 consumenten en 72 straatmuzikanten, uitgevoerd door de Tilburgse onderzoeker Samuel Stäbler en Kim Katharina Mierisch (consultant Simon-Kucher & Partners), heeft geleid tot verrassende resultaten. Een van de bevindingen is dat straatmuzikanten op zondag aanzienlijk meer verdienen dan op een doordeweekse dag. Als ze ook nog eens klassieke muziek spelen in plaats van rock, dan gaan hun verdiensten nog verder omhoog.
De onderzoeksvraag luidde: welke factoren beïnvloeden de reacties van de consument op straatmuzikanten? Gedurende drie maanden bestudeerden Stäbler en Mierisch het gedrag van 80.471 mensen die in het centrum van Keulen doneerden aan 72 straatmuzikanten. Zij onderscheidden in hun studie de volgende factoren:
– muzikant-specifiek: kwaliteit van de muziek, leeftijd, grootte van het publiek
– consumentspecifiek: man/vrouw, consument alleen of in gezelschap
– omgevingsspecifiek: weersomstandingheden, buitentemperatuur, dag van de week
Bevindingen
Het onderzoek leverde een aantal verrassende bevindingen op. De meest in het oog springende zijn:
– Op zondag zijn de verdiensten hoger dan op een andere dag van de week.
– Klassieke muziek levert meer op dan rockmuziek.
– Met koud weer wordt er meer gedoneerd dan bij warm weer.
– Kinderen ontvangen significant meer donaties dan volwassen.
– Vrouwen doneren meer dan mannen.
– Consumenten die vergezeld zijn door partner, vrienden of collega’s zijn eerder geneigd te doneren.
– Consumenten tussen de 30 en de 65 geven meer dan consumenten tussen de 18 en 30.
Vervolgstudie: online video platforms
In een vervolgstudie hebben de onderzoekers ook nog onderzocht of de reacties van consumenten op straat het succes van een straatartiest op online video platforms kan voorspellen. Daartoe onderzochten ze de bereidheid van consumenten om video’s van straatmuzikanten online te bekijken. Het onderzoek wees uit dat consumenten daar inderdaad toe bereid zijn. Het bleek dat de kritische succesfactoren voor straatmuzikanten in openbare ruimtes grotendeels overeenkomen met de succesfactoren voor muzikanten online.
Implicaties voor de praktijk
De onderzoeksresultaten zijn relevant voor marketeers die zich bezighouden met fondsenwerving in publieke ruimtes en non-profitorganisaties die donaties genereren in publieke ruimtes. Bovendien bieden de studieresultaten straatmuzikanten handvatten hoe ze zichzelf beter in de markt kunnen zetten. Aangezien muzikanten tegenwoordig minder verdienen met de verkoop van cd’s en streamingdiensten, kan het genereren van inkomsten uit liveoptredens van cruciaal belang zijn. De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat factoren voor het genereren van inkomsten uit live optredens afwijken van de algemeen heersende opvattingen van muzikanten. De succesfactoren kunnen voor een muzikant op straat ook relevant zijn voor het verhogen van het kijk- en luistergedrag van de consumenten van hun muziek online.
https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/meer-nieuws/straatmuzikanten-verdienen-meer-als-ze-op-zondag-spelen
De straatmuzikant in de zestiger jaren speelde een cruciale rol in de muzikale cultuur van die tijd.
Deze periode, gekenmerkt door sociale veranderingen en creatieve uitbarstingen, gaf een platform aan vele talentvolle artiesten die hun muziek op straat presenteerden. De jaren zestig waren niet alleen een tijd van muziek, maar ook van protest en politieke betrokkenheid, en straatmuzikanten waren vaak de stem van de straat. In Nederlandse steden kon men regelmatig muzikanten tegenkomen die hun kunsten vertoonden op drukke pleinen en in parken.
Deze artiesten varieerden van solo-gitaristen en folk-zangers tot kleine bands die de nieuwste rock- en pophits ten gehore brachten. Dankzij de opkomst van iconen zoals Bob Dylan en de Beatles, die de populaire muziek op hun kop zetten, inspireerden straatmuzikanten velen om hun eigen muziek te spelen en te delen met het publiek.
Een belangrijk aspect van straatmuziek in deze tijd was de directe interactie met het publiek.
Mensen stopten niet alleen om naar de muziek te luisteren, maar ook om te dansen, mee te zingen en een bijdrage te leveren. Dit creëerde een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Bovendien, met de groei van de hippiecultuur en de bijbehorende idealen van vrijheid en zelfexpressie, ontstond er een nieuwe waardering voor authentieke, onconventionele vormen van kunst. Echter, het leven als straatmuzikant was niet altijd gemakkelijk. Het gebrek aan financiële zekerheid en de soms vijandige houding van autoriteiten maakten het uitdagend voor deze artiesten. Desondanks was hun vastberadenheid om te spelen en hun passie voor muziek een constante bron van inspiratie.
De straatmuzikant in de zestiger jaren was niet alleen een entertainer; hij vertegenwoordigde een levensstijl en een generatie die hunkerde naar verandering en authenticiteit.
Met dank aan Sjra Clerkx
Straatmuzikanten ontdekken de digitale fooi; iets wat in andere Europese steden zoals Londen en Madrid al “normaal” is. In ‘het nieuwe normaal’ betalen steeds meer mensen contactloos en is de digitale fooi in opkomst voor zangers en muzikanten op straat.
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen het optreden nu op een andere manier waarderen en belonen; op de digitale manier. Geld wat voorheen rinkelde in een pet, rinkelt nu via een app op de telefoon.
Nu mensen meer contactloos betalen en dus minder contant geld bij zich hebben in verband met besmettingsgevaar, waarderen voorbijgangers de straatoptredens nog even zeer.
Telefonische overboekingen via betrouwbare betalingssystemen, via je website of QR-code zorgen voor een nieuwe manier waarop straatmuzikanten aan hun inkomsten komen. Er komen zelfs overboekingen nadat voorbijgangers de muzikanten via Instagram hebben opgezocht, Waar voorheen vooral kleingeld werd geïnd na het spelen van een nummer, zijn overboekingen van substantiële bedragen nu geen uitzondering.
Mensen zijn voorzichtiger met het geven van geld aan straatmuzikanten; vaak dragen ze handschoenen of hebben ze desinfecterende gel bij zich. In veel gevallen hebben ze helemaal geen contant geld meer op zak.
Ondanks dat deze gekke tijd vraagt om aanpassingen, vertellen sommige muzikanten dat ze geen bord neerzetten om voorbijgangers te attenderen dat zij ook digitale betalingen accepteren. Sommigen vinden dat niet netjes of zelfs onbeschoft. Digitaal betalen is een opkomend fenomeen. “Zodra mensen er wat meer aan aangewend zijn dan zullen muzikanten hier zeker meer op inspelen.”
Lees ook https://inspanje.nl/algemeen/14158/straatmuzikanten-madrid-ontdekken-digitale-fooi/
> Sommigen vinden dat niet netjes of zelfs onbeschoft
Tja. Daar staat tegenover dat ik me ongemakkelijk voel als ik wil betalen voor het gebodene, maar ik heb geen munt- of vouwgeld op zak. Dan sluip ik dus maar met gebogen hoofd weg, het ogenblik verpest.
Momenten van ontroering
Ik heb het al vaker gezegd, Straattheater/theater, ik heb het mooiste beroep ter wereld!
Nog mooier om vaak te zien hoe het publiek meeleeft met een act of voorstelling.
‘tWesen van Saeftinghe.
Tijdens één van onze optredens in den lande, mag ‘tWesen van Saeftinghe even los uit de kooi om gedompteerd te worden. In het publiek, op de schouders van papa, een Danoontje Powerrrrr meisje met afstaande vlechtjes.(geschatte leeftijd 6 jaar).
Op het moment dat Roderick van Kuytaert het wezen lijkt te willen slaan, daar het wezen niet doet wat het moet doen, schalt er door het publiek. “NIET DOEN, LELIJKE MAN!”
Het Danoontje Powerrr meisje, maakt zich ernstig zorgen om ‘twesen en wil haar bevrijden van haar lelijke baas. Roderick wordt bijna in elkaar geslagen door de dreumes. Een ander maal komen wij met ‘tWesen een andere 3 jarige dreumes tegen, die op slag smoorverliefd wordt op het Wesen van Saeftinghe. Drie daaropvolgende jaren, is (onze grootste fan) regelmatig van de partij om ‘tWesen in de armen te sluiten. ‘tWesen krijgt tekeningen en zoethout als cadeautjes. Het liefste gaat ‘tWesen mee naar huis…. Maar dat kan natuurlijk niet. Tijdens één van die voorstellingen is de kleine meid anderhalf uur meegelopen door de stromende regen, aan het handje van ‘tWesen.
Vorig jaar… is “de jonge fan ” (intussen 8 jaar)… nog steeds onder de indruk van ’tWesen.
Tovenaar Runewold
Oké, hij is wat vreemd, reageert soms te spontaan… en dat is voor sommige kinderen wel eens eng . Maar als Runewold schrikt van de schrikreactie van de kinderen, dan is er ineens een schater lach, dan is er interactie met de kinderen, die vervolgens niet meer weg te slaan zijn bij Runewold. De kinderen achtervolgen hem om meer vreemde verhalen te horen. Soms gaan de kinderen spontaan op straat zitten om de verhalen aan te horen en hangen aan Runewolds lippen.
Het betoverende roosje: “Ik tover voor jou het mooiste roosje dat je ooit hebt geroken….”
De kleine knuistjes van het kind omklemden iets, dat niet zichtbaar was. Gelukzalige glimlach. Een blik in haar ogen die ik nooit vergeet! En dan te bedenken dat de acts niet speciaal voor kinderen zijn gemaakt, maar voor volwassenen.
De laatste groep amuseert zich dan ook vaak volop. Door diepgaande grapjes, vaak niet door de kinderen begrepen, zo wordt elke doelgroep aangesproken.
Sinterklaasfeest poppentheater
Het is alweer wat jaartjes terug, hoewel elk Sinterklaasfeest een feest van herkenning en soms ontroering is, herinner ik mij heel sterk een klein peutertje. Eigenlijk te jong voor het Sinterklaas poppenkast verhaal. Er komt een heks in voor en die is toch niet echt aardig.
De driejarige was ook best een beetje bang na afloop. Wij hebben haar gerust gesteld en gevraagd of zij even achter de poppenkast wilde kennismaken met de heks….
Pop op de hand, en een hele conversatie met de kleine, die de heks maar lelijk vond en haar bijna een standje gaf. De heks verontschuldigde zich en zou NOOOOOOIT meer iets lelijks doen. Toen was het goed! De kleine meid tevreden en absoluut niet meer bang.
Sinterklaas…. Een echt kinderfeest!
Benieuwd geworden naar onze acts? Wilt u de ontroering zelf beleven?
http://elcapstok.nl/site/boeking/
Wilt u meer Blog artikelen van El Capstok lezen? http://elcapstok.nl/site/straattheater.
Wilt u wellicht onze nieuwsbrief ontvangen? https://elcapstok.nl/site/blogverhalen-straattheater/.