over gemeentelijke verordeningen

Als Politieagent juni 2011Straatoptredens leveren een bijdrage aan een levendige binnenstad die aantrekkelijk is voor bezoekers. Veel gemeenten stimuleren de diversiteit en kwaliteit van straatoptredens. Echter, optredens kunnen ook zorgen voor overlast. Straatoptredens worden meestal toegestaan mits men zich houdt aan een aantal voorwaarden zoals beschreven in de APV’s. Er zijn daarin grote verschillen bij de diverse gemeenten en dat leid wel eens tot onduidelijkheid en irritatie. Wanneer een straatartiest zich niet aan de voorwaarden houdt, spreken de handhavers hem daar op aan en kunnen ze harde middelen inzetten. De ervaringen variëren enorm….!

12 gedachten over “over gemeentelijke verordeningen”

 1. OPROEP AAN GEMEENTEN!
  Houd uw website bij met betrekking tot de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening).
  Wij krijgen regelmatig berichten van artiesten die informatie zoeken en regelgeving tegenkomen die jaren oud is. Vaak zijn die niet meer van toepassing en al lang achterhaald en veranderd. Helaas worden de websites niet geactualiseerd of wordt de info op een andere nieuwe pagina geplaatst zodat de verwijzingen (links) niet meer kloppen…..

  Beantwoorden
 2. OPROEP! Vraag om input/ervaringen….
  De gemeente Amsterdam denkt na over de actualisatie van de regels voor straatartiesten en straatmuzikanten. In een steeds drukker wordende stad is het een uitdaging om te zorgen dat alle (commerciële) functies op straat goed tot hun recht komen. In dat verband wordt ook gekeken naar de regels voor straatartiesten. Per slot van rekening hopen we dat na corona de reuring weer op straat terugkomt. Voor nu realiseren we ons dat het ook voor de straatartiesten niet makkelijk is, met een verbod en weinig publiek op straat door corona.
  Ik ben uitgenodigd om met de gemeente over het beleid voor straatartiesten van gedachten te wisselen. Ik hoor graag of er ideeën, ervaringen, voorstellen zijn. Graag per PB!

  Beantwoorden
 3. Tivo Beunk Overlast door straatmuzikanten in Amsterdam is zoiets onvoorstelbaars. Met name Amsterdam voert al jaren een strijd tegen straatmuzikanten. Niet dat ik zoveel op straat heb gespeeld maar de keren dat ik het eens deed ben ik n keer met serieus geweld bedreigd, 2 keer door de politie gewaarschuwd op somme van hoge boete en n keer na 10 minuten spelen op n plek op zeer onvriendelijke wijze gesommeerd weg te gaan door 2 Roemenen die vonden dat ik in hun territorium zat. De laatste keer ben ik bij het rijksmuseum gaan staan tussen de honderden meters lange rijen wachtenden rondom het museum, vonden mensen leuk maar ook daar werd ik grof weggestuurd .Al met al heb ik het dus 5 keer geprobeerd met deze resultaten en ik ben echt geen slechte (straat) muzikant. Ik denk dat de regels hier zeker een rol in spelen. Toch n keer met plezier gespeeld op n zomerse dag in het Vondelpark en mensen genoten van de zon …..en van mijn liedjes. 🙂 Amsterdam is maar een kneuterdorp wat dit soort dingen aangaat , mijn god wat n gezeur. Waar gaat t om , uh kwaliteit , ja zou mooi zijn en soms krijg je die maar als je het helemaal verbied dan is er niets meer. Je kan toch niet verwachten dat iedereen even goed is . Er zijn er bij die er echt van moeten eten .We heten niet allemaal “Passenger ” die toevallig is begonnen op de straat en ook veelvuldig in Amsterdam heeft gestaan vertelde hij toen ik vorig jaar met m’n dochter naar het Vondelparkconcert van hem was gegaan , hartstikke goed trouwens. Woukffkwijt al ben ik geen straatmuzikant ,maar zou ik best meer willen doen als het klimaat niet zo verziekt was door regelgeving……

  Beantwoorden
 4. Jeetje, wat een betutteling inderdaad in Nederland. Ik was v. plan eens met mijn keyboard op straat te gaan spelen. Heeft zelf geen speakers dus ik heb er een mobiele speaker op batterijen bij.
  Maar dat is geluidsversterkende apparatuur en dan mag het dus nergens?

  Beantwoorden
 5. Hi Roel,
  I just wanted to say thanks for putting up a collection of rules on your website from the local councils regarding street performances,
  a useful resource for anyone wanting to play in the bigger cities. 🙂
  I am a little shocked how limiting the rules are in this country, we used to do semi electric gigs (drums and mobile amplifiers) to make a reasonable amount of money out of playing in the street – this seems to be nearly universally banned in every city…
  Cheerio

  Beantwoorden
 6. Update 5-4-2016
  Enschede: 30 min op een plaats, 200 meter verlaatsen, niet op de markt, niet op dezelfde plaats terugkeren
  Hilversum: geen vergunning
  Deventer: De spelregels gelden voor het kernwinkelgebied, winkelcentrum Keizerslanden, het Andriessenplein en de Beestenmarkt. Voorbeelden van spelregels zijn: niet voor de ingang van een winkel, niet binnen vijf meter van een terras, niet actief collecteren, maximaal dertig minuten op eenzelfde plek.
  Zandvoort: geen vergunning, maximaal 30 minuten muziek worden gemaakt en moet de muzikant zich daarna 200 meter verplaatsen. De vrijgekomen plek mag 30 minuten lang niet worden gebruikt.
  Leeuwarden: geen vergunning, niet optreden in de stegen tussen de Nieuwestad en het Ruiterskwartier, 1 uur zelfde plaats dan 100 meter verplaatsen, niet tussen 21.00 uur en 08.00 uur maandag t/m zaterdag en op zondag voor 13.00 uur en na 21.00 uur. Ontheffing kan direct op de dag zelf aangevraagd worden bij de balie op het Stadskantoor. Kosten: € 10,56 per dag een ontheffing is niet mogelijk op de volgende dagen: Fries Straat Festival, Bevrijdingsfestival, Koningsdag. Optreden langer dan 4 dagen: Vergunning vragen. Gebruik Openbare Ruimte’ aanvragen
  Bergen NH: geen vergunning, geen specifieke regels, rekening houden met de bewoners
  Hoogeveen: geen vergunning, geen regels, wel luisteren naar de mensen zorgen dat je geen last bent
  Vaals: geen vergunning, heb geen regels, geen last zijn voor de mensen
  Tilburg: geen vergunning, weet geen regels maar je kan er op veel plaatsen spelen
  Medemblik: geen vergunning wel testemming vragen aan de mensen met een zaak
  Enkhuizen: geen vergunning, geen regels, niemand lastigvallen

  Beantwoorden
 7. Update maart 2016:
  – Alkmaar geen vergunning, 30 min op een plaats, muziek niet wordt gemaakt tussen 21.00 en 08.00 uur in winkelcentra en tussen 20.00 en 13.00 uur in de overige delen van de gemeente.
  – Amersfoort vergunning gratis afhalen in stadhuis, krijg je onmiddelijk. Optreden alleen tussen 9.00 en 22.00 uur; 30 min op een plaats 100 meter van gebedshuizen
  – Barendrecht weet nog niet wacht op mail
  – Scheveningen geen vergunning, wel aanmelden bij politie tussen 8.00 en 21.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 21.00 uur. Niet langer dan 30 min
  – Enschede Beperkingen tot bepaalde dagen en uren: maximaal 30 minuten muziek maken op locatie, daarna minimaal 200 meter verplaatsen en niet terugkeren op eerdere locaties.
  – Hollands Kroon geen vergunning
  – Gemeente Leuda geen vergunning
  – Lelystad geen vergunning
  – Gemeente Lingewaard geen vergunning
  – Nijmegen geen vergunning, op werkdagen tussen 11 en 18 u donderdag tot 21u weekends 13 tot 17 u, niet langer dan 30 min. Er mag niet worden gemusiceerd in de Molenpoortpassage winkelcentrum Dukenburg;
  – Wijchen alleen tussen 9en 18uur 30 min op een plaats
  – Barneveld geen vergunning. U mag alleen musiceren en optreden in de winkelstraten van het centrum van Barneveld en Voorthuizen; U musiceert en treedt alleen op op werkdagen tijdens de openingstijden van de winkels; U staat niet langer dan 30 minuten achtereen op dezelfde plaats;
  – ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) geen vergunning. Uw optreden vindt plaats tussen 9.00 en 18.00 uur of op koopavond tussen 18.00 en 21.00 uur.

  Beantwoorden
 8. de regel in Amsterdam dat je om het halve uur moet verplaatsen,is voor iemand die een akt als levend beeld uitvoerd de doodsteek!
  Je kan niet anders dan “burgerlijk ongehoorzaam zijn!”
  Die die regeling hebben gemaakt hebben totaal geen idee over de verschillende behoeftes van staraatartiesten!
  Bah!!!!!!En het roept speciaal in het stadsdeel zuid Gestapo achtige politie optreden op!Shame on you…….Big City!
  Karl Kollitsch

  Beantwoorden
 9. Vorige week liet straatmuzikant Mike weten dat het centrum van Den Haag een fijne locatie is voor de meeste straatartiesten, terwijl het in Amsterdam een stuk lastiger om te spelen op de straten; los van het feit dat er een vergunning nodig is, moeten straatartiesten ook een auditie doen voordat zij mogen spelen. Wat is eigenlijk het beleid voor straatartiesten in Den Haag?

  Over audities in Den Haag is de gemeente heel duidelijk: “Dat zit bij ons in ieder geval niet op de planning. “Maar als je als muzikant, tekenaar, acrobaat of dergelijke in het centrum wil staan heb je vaak wel een (gratis) vergunning nodig. Toch zijn er een paar uitzonderingen op de regel. Zo hoef je geen vergunning te hebben als je ervoor zorgt dat de activiteit minder dan 30 minuten duurt, overdag plaatsvindt, je geen geluidsversterkende apparatuur gebruikt én wanneer je met minder dan drie man optreedt. Mocht je niet voldoen aan deze regels als straatartiest, dan kan je hier een vergunning aanvragen of bij een van de Haagse stadsdeelkantoren.

  Afwijzing
  Desondanks deze simpele voorwaardes geeft de gemeente Den Haag niet altijd een vergunning. Het verzoek kan worden afgewezen wanneer het de openbare orde zou verstoren, om overlast te voorkomen (teveel muzikanten op één locatie), als het slecht is voor de verkeersveiligheid en op basis van zedelijkheid en gezondheid. En vergunning of niet, straatartiesten moeten vooraf aan het optreden aan de politie van de desbetreffende wijk melden wat zij van plan zijn om zo misverstanden te voorkomen.
  Het is in Den Haag dus makkelijk te regelen, zo’n vergunning.

  Beantwoorden
 10. Sommige landen maken het heel moeilijk voor straatartiesten. Net zoals in Brussel, wordt er in sommige steden in het Verenigd Koninkrijk ook verwacht dat de muzikanten vooraf een auditie afleggen. In Londen zijn ze al helemaal niet welkom. Daar is het voor straatmuzikanten verboden om op straat op te treden. In de metro van Londen mag het dan weer wel, mits de muzikant een dure vergunning heeft.

  Andere steden zoals Madrid, Barcelona en Parijs maken het dan weer makkelijker voor straatmuzikanten. Daardoor zijn die steden ook heel populair onder de reizende artiest. “De wet in verband met straatmuzikanten is niet in alle landen even duidelijk. Om toch zeker te zijn dat je voldoet aan de regels, raad ik straatmuzikanten aan om altijd eerst bij de gemeente te informeren”, vertelt Caroline Thomson van de straatmuzikantensite Worldbusk.org. “Zo kan je onverwachte en soms hele dure boetes voorkomen.”

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.