Leiden

Een vergunning voor het maken van muziek is niet nodig voor een straatmuzikant die onversterkt op een plek muziek ten gehore brengt.
In de huidige APV (juni 2022) is geen maximale tijdsduur opgenomen. Uitgangspunt is echter wel dat er geen hinder / overlast voor omwonenden mag ontstaan. Zie hieronder hetgeen is bepaald in de APV:

Artikel 3.3.1.4 Overige geluidhinder (APV)
•       1. Buiten een inrichting is het niet toegestaan handelingen te verrichten, of toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben zodat daardoor voor een omwonende of voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt.
•       2. Het college kan ontheffing verlenen van het verbod.
•       3. Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet geluidhinder, de Zondagswet, de Wet openbare manifestaties, het Vuurwerkbesluit, het Activiteitenbesluit milieubeheer, het Bouwbesluit 2012 of de Provinciale milieuverordening.
•       4. Op de ontheffing als bedoeld in het tweede lid is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht niet van toepassing.

3 gedachten over “Leiden”

 1. Ik woon in Leiden, af en toe speel ik met mijn groep (Aisling, we spelen Ierse muziek) op straat, bijvoorbeeld tijdens de markt (woensdag en zaterdag). Altijd leuk, altijd aandacht. Langer dan een kwartier spelen is vaak geen probleem. Wat wel belangrijk is: regelmatig zijn er meerdere muzikanten aan het werk. Neem dan voldoende afstand. Ik heb ook wel met collega’s afspraken gemaakt, zodat niet iemand of een groep de beste plaats blijft bezetten. Zo kun je met elkaar de stad vermaken en er ook nog zelf plezier in hebben!
  En vergeet niet dat we al heel wat jaren een straatmuzikantenfestival hebben: de Gouden Pet. Dit jaar georganiseerd op 30 juni. Kom kijken, doe mee!

  Beantwoorden
 2. Ik heb ook dezelfde ervaringen als Manna Mundow.
  Een ideale plek voor paar twee of drie uur straatoptreden als je toevallig krap zit, geen beroeps, dus.

  Beantwoorden
 3. In Leiden heb ik meerdere malen een paar uur op dezelfde plaats gespeeld, in de Haarlemmerstraat, zonder problemen. De verdiensten zijn echter matig omdat dit een studentenstad is vol studenten zonder cash. Wel een leuke plek en sfeer.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.