Haarlem

Haarlem plaatsnaambord

Straatmuzikanten krijgen in Haarlem voorlopig geen nieuwe vergunning voor straatoptredens. Het huidige ontheffingsbeleid dient eerst te worden geëvalueerd. De uitgifte van vergunningen is stopgezet.

Sinds 2014 dient elke straatmuzikant in het bezit te zijn van een zogeheten ‘ontheffing straatoptredens’. De ontheffing is een jaar geldig en er zijn enkele regels aan verbonden. Zo mag een straatoptreden maximaal vijftien minuten duren en dient de muzikant zich daarna minstens honderd meter te verplaatsen.

,,Er waren veel klachten over straatmuzikanten die de hele dag op dezelfde plek hetzelfde nummer ten gehore brachten’’, legt een woordvoerder van de afdeling communicatie van de gemeente uit. ,,Om de wildgroei en de overlast terug te dringen is de uitgifte bevroren tot de evaluatie. De overlast is vooralsnog met succes teruggedrongen.’’

Haarlem stadswapen

Waarschuwingen

De beslissing van burgemeester Schneiders om de verstrekking van ontheffingen te bevriezen, dateert van februari 2014. Straatmuzikanten die zonder vergunning optreden, krijgen eerst een aantal waarschuwingen.

Daarna is er het risico dat het instrument in beslag wordt genomen door de afdeling Handhaving. Dat gebeurde begin maart bij Gogan Frazina, de accordeoniste die zich dagelijks bij de hoofdingang van het station placht op te houden. ,,Een in beslag genomen instrument kan daarna wel binnen enkele maanden  worden teruggehaald’’, verzekert de woordvoerder.

Voor meer info klik hier.

Parkeren

Hier vind u samengestelde lijst met parkeerlocaties die zich alle erg dicht bij verschillende culturele en commerciële attracties bevinden. Vanaf iedere parkeerplek is het mogelijk te voet verder te gaan. Uiteraard zit er een verschil in de loopafstanden. Zie https://parkerenhaarlemcentrum.nl/