Amersfoort

Amersfoort plaatsnaambordRegels straatartiesten binnenstad

Okt.2018 : Straatartiesten en straatmuzikanten mogen optreden zonder vergunning. Alleen voor de Amersfoortse binnenstad, het Eemplein en het stationsgebied is toestemming nodig van de gemeente. Deze zogenoemde ontheffing kunt u tijdens openingstijden gratis afhalen bij de publieksbalie in de hal van het stadhuis. Daarvoor moeten de muzikanten wel een identiteitsdocument meenemen.
De voorwaarden zijn:

 • optreden mag alleen tussen 9.00 uur en 22.00 uur
 • met maximaal 6 personen
 • niet optreden met elektronische of mechanische versterking
 • niet optreden binnen een straal van 100 meter van gebedshuizen op tijdstippen waarop daarin een samenkomst worden gehouden
 • niet langer optreden dan 30 minuten per dag op dezelfde plaats (binnen 100 meter)
 • niet optreden op een locatie binnen een straal van 50 meter van een optreden van een andere (groep) straatartiest(en)
 • niet bedelen

De gemeente neemt deze maatregelen om de overlast voor ondernemers te verminderen. Ondernemers uit de binnenstad lieten weten steeds meer overlast te hebben van straatartiesten. Vorig jaar kwamen er 180 meldingen binnen en is een handtekeningenactie gehouden onder ondernemers in de binnenstad. De klachten gingen vooral over de duur dat er op een bepaalde plek gespeeld wordt en over de kwaliteit van de muziek.

Amersfoort stadswapenAantrekkelijk

Om de maatregel in te voeren, heeft de gemeente in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een aantal regels voor straatartiesten in de binnenstad aangepast. Daarbij is wel rekening gehouden met de gedachte dat de binnenstad levendig en aantrekkelijk moet zijn en blijven. Straatoptredens kunnen daaraan een bijdrage leveren.

Waarschuwing

Stadstoezicht controleert of straatartiesten een ontheffing hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijgen zij een waarschuwing en kunnen ze de ontheffing alsnog aanvragen op het stadhuis. Bij overtreding van voorwaarden uit de ontheffing kan deze eventueel worden ingetrokken of krijgt de artiest een boete.

Zie voor meer info Digitaal loket: Straatartiest, optreden, straatcultuur

8 gedachten over “Amersfoort”

 1. Utrechtsestraat ..tegenover de Hema staat een straatartiest die echt uren staat te spelen en zoals ik begrijp mag t maar 30 minuten. Je wordt als bewoner echt kierewiet ervan. Gemeente willen jullie beter controleren aub!

  Beantwoorden
 2. Hallo Rico,
  Het begint met het halen van een gratis vergunning bij het gemeentehuis.
  Daarna kan je los gaan tot maximaal een halfuur op dezelfde plek. Uitzondering is de orgelman die heeft een voorrangspositie. Als hij komt draaien met zijn orgel dan mag je pauzeren tot hij weg is.
  Verder mag je geen versterkersgebruiken. Maximaal mag je met vijf vrienden optreden.
  Succes met je flamingo jazz gitaar.

  Beantwoorden
 3. Correctie; voor de straatorgelman, dat ik een half uur pauze neem tot hij weer weggaat blijkbaar niet genoeg, hij eiste dat ik weggaat.

  Dat weigerde ik natuurlijk want toen hij kwam opdagen was ik nog geen tien minuten bezig op mijn plek, dit heb ik niet alleen tegen hem maar ook later tegen de politie gezegd, daardoor kreeg ik van de agenten gelijk dat ik nadat de orgelman weer weggaat de resterende twintig minuten op die plak mag voortzetten.

  Beantwoorden
 4. Voor mijn optreden ging ik vergunning halen, daar krijg ik van de gemeente-medewerker te horen dat er een straatorgelman van plek tot plek optreden, en als hij bij mijn plekoptreden langskomt dan moet ik een half uur pauze nemen totdat hij naar zijn volgende plek weggaat.
  Zo gezegd zo gedaan, maar voor de straatorgelman was niet blijkbaar dat ik pauze nemen niet genoeg, hij eiste dat ik weggaat.
  Dat weigerde ik toen belde hij de bevriende stadtoezichthouder, en zoals ik had verwacht, zonder hoor en wederhoor moest ik van hen vertrekken, en dat weigerde ik ook, hij belde de politie.
  Toen kwam de politie, en tot mijn genoegen hoeft ik van de agenten niet weg, ik mocht ik van de politie daar blijven totdat de straatorgelman na een half uur weggaat.

  Beantwoorden
 5. Heel onvriendelijke stad voor straatmuzikanten en straatartiesten.
  Met name moet je hier oppassen voor de straatorgelman en z’n familieleden.
  (zoon en schoondochter?)
  Ze doen alsof ze voor de stad Amersfoort monopolie hebben.
  Ze zijn ook heel goed bevriend met twee stadswachten/toezichthouders die heel vaak op zaterdag als werkdag hebben en bij een meningsverschil vrijwel altijd de straatorgelman gelijk geven!
  Ik heb het niet alleen zes keer gezien bij de conflicten/meningsverschillen tussen de straatorgelman en de andere straatmuzikanten, maar ook een keer zelf ervaren.
  Oh ja, de straatorgelman en zijn zoon en (schoon) dochter tred regelmatig op donderdag en op zaterdag.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.