Amersfoort

Amersfoort plaatsnaambordNieuwe regels straatartiesten binnenstad

18 juni 2014
Straatmuzikanten mogen in Amersfoortse binnenstad alleen nog optreden als ze daarvoor toestemming hebben van de gemeente. Deze zogenoemende ‘ontheffing’ kunnen ze tijdens openingstijden gratis afhalen bij de publieksbalie in de hal van het stadhuis.

Daarvoor moeten de muzikanten wel een identiteitsdocument meenemen. De ontheffing is in het jaar van afgifte geldig en wordt direct verstrekt.

De verandering is ingegaan op 1 juni 2014. De gemeente heeft deze maatregel genomen om de overlast voor ondernemers te verminderen. Ondernemers uit de binnenstad lieten weten steeds meer overlast te hebben van straatartiesten. Vorig jaar kwamen er 180 meldingen binnen en is een handtekeningenactie gehouden onder ondernemers in de binnenstad. De klachten gingen vooral over de duur dat er op een bepaalde plek gespeeld wordt en over de kwaliteit van de muziek.

Amersfoort stadswapenAantrekkelijk

Om de maatregel in te voeren, heeft de gemeente in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een aantal regels voor straatartiesten in de binnenstad aangepast. Daarbij is wel rekening gehouden met de gedachte dat de binnenstad levendig en aantrekkelijk moet zijn en blijven. Straatoptredens kunnen daaraan een bijdrage leveren.

Waarschuwing

Stadstoezicht controleert of straatartiesten een ontheffing hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijgen zij een waarschuwing en kunnen ze de ontheffing alsnog aanvragen op het stadhuis. Bij overtreding van voorwaarden uit de ontheffing kan deze eventueel worden ingetrokken of krijgt de artiest een boete.
Naast een ontheffing is er nog een aantal regels waaraan straatartiesten zich moeten houden. Zo mag optreden alleen tussen 9.00 en 22.00 uur; mag dit niet met meer dan zes personen en niet langer dan dertig minuten op dezelfde plek. Optreden mag alleen zonder elektronische of mechanische versterking en niet binnen een straal van honderd meter van gebedshuizen.

Zie voor meer info Digitaal loket: Straatartiest, optreden, straatcultuur

2 Responses to Amersfoort

 1. Riko zeggen:

  Hallo

  Ik ben een artist ik speel flamenco jazz music
  Ik wil in Amersfoort’s straten spelen.
  Wat moet ik doen
  Groetjes

 2. Riko zeggen:

  Hallo

  Ik ben een artist ik speel flamenco jazz music
  Ik wil in Amersfoort’s straten spelen.
  Wat moet ik doen
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *